STIFTELSEN PERGIS
PERSONALGOLF INOM SVENSKA KYRKAN  
  
       HEM          ORIENTERING

Uppdaterad 2004-08-07
 

 

       
     Golf för själen!


Golf and the Spirit: Lessons for the Journey
Svensk titel: ”Golf för själen - golflektioner
för livets resa”
Författare: M. Scott Peck
Utgiven  på svenska av Bokförlaget Forum (1999).

Den svenska utgåvan är tyvärr slutsåld, men
den engelskspråkiga versionen finns att köpa 
på Internet för mindre än c:a $20 (inkl frakt) hos Amazon.
Ett begagnat ex kostar $1 (exkl frakt
).
  www.amazon.com 

'Golf för själen' recenseras av
Johan Linnman, präst på Stiftsgården i Rättvik

”Förr eller senare kommer golfare som fortsätter att spela tillräckligt länge att se spelet som en spegel av livet. Men ordet spegel kan inte ge rättvisa åt spelet, golf är livet i ett nötskal”!

Detta är utgångspunkten i boken ”Golf för själen”, skriven av psykiatrikern och författaren M. Scott Peck. Syftet för Peck är inte att i första hand hjälpa oss att bli bättre golfare utan bättre människor – både på och utanför golfbanan. Men resultatet kan också komma att synas på scorekortet!

Peck är själv pensionär och lider av reumatism. Trots fysiska hinder går han en golfrond på lika många slag idag som när han var yngre och fysiskt fullt frisk. Hur kommer det sig?

Jo, jag har växt i andlig mognad, hävdar Peck! ”Jag spelar klokare än förr”.

Steg för steg guidar oss Peck genom alla de svårigheter och frestelser som finns på en golfbana och ger psykologiska och teologiska perspektiv på de hinder som hela tiden möter oss mentalt under en ronda.

Det är lätt att i början  le åt de teologiska parallellerna han gör.

Klassiska bibelberättelser som syndafallet (att vi i vår iver nyfiket tittar upp och missar bollen…) och Jakobs brottning med Gud (att vi måste låta oss besegras av golfbanan för att bli välsignade, inte tvärtom…), visar sig vara direkt skrivna för golfaren!

Likaså får Paulus lära oss hantera frustrationen ute i ruffen; ”att underkasta dig den förödmjukande bestraffning som det innebär att förklara bollen ospelbar…  kan verka vara ett fegt val men är en mycket gammal vägledning som sammanfattas i aposteln Paulus ord; När jag är svag, är jag stark.”

Om vi vågar släppa tankar som ”Peck hädar” eller att ”Gud inte har något med golf att göra” så har boken mycket att ge oss. Med humor och självdistans till både golf och tro vågar Peck experimentet att låta 18 fiktiva golfhål (kapitel) lära oss något viktigt om livet. Hans tes är att vi kan se golfbanan som ”ett kloster där vi straffar och tränar vår själ”.

I exemplet med Paulus ovan kommer en fortsättning med exempel ur livet utanför golfbanan. Ibland är vi i livssituationer där vi behöver ”droppa oss” ut och svälja vår stolthet för att kunna gå vidare i livet.

Peck skriver: ”Du behöver inte se golf som en själslig fostran, det är ett val, men om du gör det kommer golf emellertid aldrig vara en bortkastad promenad”. 
                                                                                                Johan Linnman