STIFTELSEN PERGIS
PERSONALGOLF INOM SVENSKA KYRKAN  
 

       HEM        ORIENTERING

Uppdaterad 2003-04-01

 

 

Foto saknas.
Efterlyses!

John Stahle

(Erik Runfelt)


Om John Stahle (1892-1984) en golfande prost
och hans vän officeren  Erik Runfelt (1893-1978.)Studentkamrater

E
n av de första golfentusiasterna inom Svenska kyrkan var John Stahle. Han föddes ungefär samtidigt med att den organiserade golfen kom till Sverige.

Stahle var göteborgare och tog studenten på Latinläroverket 1912. Så småningom läste han teologi i Uppsala och prästvigdes 1922. John var studentkamrat med Erik Runfelt.

Erik Runfelt
Om Erik Runfelt kan bl a sägas att han tog fem SM, tio Internationella SM, fem SKIM (Skandinaviska internationella mästerskap), gjorde13 landskamper och tog 13 Riksmästerskap för Oldboys, varav elva i rad. Ingen annan svensk golfspelare är i närheten av att ha vunnit så många mästerskap.

Erik Runfelt tog med sig John ut på Hovås 6-hålsbana utanför Göteborg och lärde honom grunderna i golf. Vänskapen mellan Erik Runfelt (som blev officer) och John Stahle varade hela deras liv.

John Stahle
John Stahle kom efter sin prästvigning till Eksjö där han först blev regementspastor på Smålands Husarregemente. När detta förband 1924 lades ner blev han komminister i stan och sedan kyrkoherde i början av 1930-talet och slutligen kontraktsprost.

Under 30- och 40- talen blev det inte så mycket golf, det var tennis som gällde. På 50-talet tog han åter upp golfen och spelade då på Eksjös 9 hålsbana på Ränneslätt. Marken där var militärt övningsområde och skjutningarna förhindrade ibland golfspel på banan.

Veteraner
Sedan John Stahle 1966, vid 74 års ålder blivit änkling, ägnade han mycket tid åt golf. John Stahles klubb var givetvis Eksjö golfklubb. Det fanns i Eksjö ett gäng veteraner som spelade varje dag banan var öppen. Han var generös mot klubben och bidrog ekonomiskt till juniorverksamheten. Han instiftade också ett vandringspris. John Stahle blev år 1977 hedersledamot i Eksjö golfklubb.

Erik Runfelt och John Stahle spelade under flera år en årlig fyrboll - bästboll på någon bana runt Stockholm. Båda spelade då i par med något av sina barnbarn.

En liten historia som brukar berättas om John Stahle är den om hans svar till Eksjöborna på frågan om varför hans söndagspredikningar var en smula korta. Stahle lär ha svarat:

- ADet är bättre att vara på golfbanan och tänka på Gud än att vara i kyrkan och tänka på golf.”

S.A.