Stiftelsen Pergis

 


Bibelcitat leder golfare
på rätt väg


Av PER MORTENSEN

DN 25/3 1996

Med klubbor i bagen och Gud i hågen går den fromme golfaren ut på greenen. Bollarna med bibelord har man beställt från Sveriges Kyrkliga Studieförbund, tre för en hundring.

Den 15 april 1996 lanserar Svenska kyrkan för sjätte året i rad golfbollar med olika bibel citat. Årets kommer från Matteus:

"Du skall älska Din nästa som Dig själv".

Men inte sysslade Gud med golf på sjunde dagen. Vanhelgar man då inte söndagen åt en sport som många förknippar med frustration, profaniteter och en drink i klubbhuset när rundan är slut?

- Det är ju faktiskt rätt vilsamt att spela golf. Så jag tycker nog vilodagen helgas i alla fall, säger Gunilla Tisander, sekreterare på Pastoratsförbundet i Stockholm som också är kansli för den ideella stiftelsen Pergis.

Förkortningen Pergis står för Personalgolf inom Svenska kyrkan. Den som köper biblebollar bidrar alltså ideellt till golftävlingar för de anställda och förtroendevalda.

Tanken är också att den som finner en bortslagen bibelboll på banan ska få sig lite kristendom på vägen mot sista hålet. Det känns jättebra om du läser ordet och lägger det på minnet, föreslår Gunilla Tisander.

En sann golfare glömmer inte så lätt det mångbottnade Petruscitatet på 1993 års boll:

"Be så skall ni få,  sök så skall ni finna"

Det betyder att man måste ha tumme med Gud för att hitta bollen.
                                                                                                        
Per Mortensen   

————
Copyright Dagens Nyheter (DN)
Artikeln publiceras med DN:s tillstånd.